
Co je to špalda (Triticum spelta)? Jedná se o původní odrůdu rozpadavé pšenice, která byla později nahrazena vyšlechtěnou pšenicí s vyššími výnosy, avšak s nižším podílem bílkovin a minerálů. A protože má špalda uvedených látek výrazně vyšší množství, je v současnosti považována za zdravější alternativu bílé mouky. Špalda je lehce stravitelná a pozitivně působí na imunitní systém. Avšak pozor – špalda není zcela bezlepková, takže se nehodí pro celiaky.
Špaldová mouka je mletá z celých pšeničných zrn, to znamená, že nejsou odstraněny klíčky ani otruby. Tudíž je špaldová mouka zdrojem proteinů, vitamínů (B, E, provitamín A – beta karoten a tiokyanát podporují regeneraci buněk a chrání organismus před infekcemi), minerálních látek (Ca, Mg, Fe, Zn, P, K, S, Se), vlákniny, antioxidantů, enzymů, polysacharidů a nenasycených mastných kyselin. Zrna špaldy jsou obalena dvojitou plevou, takže jsou chráněna před kontaminací různými postřiky, chorobami a znečištěným prostředím. I tento fakt ji řadí mezi zdravé potraviny.
Podle způsobu mletí a technologie zpracování vzniká celozrnná či necelozrnná (bílá) špaldová mouka hladká, polohrubá a hrubá. Používá se stejným způsobem jako klasická bílá mouka, tedy na pečení (koláče, sušenky, chleba – jen v některých případech je vhodné smíchat mouku hladkou s celozrnnou, abychom získali lehčí a nadýchanější těsto a tím i samotné pečivo), smažení (palačinky, bramboráky), vaření (noky do polévky), zahušťování, atd.
Špaldová mouka je optimálním řešením také pro osoby s nadváhou, anebo pro ty, kteří si chtějí udržet správnou tělesnou hmotnost. Díky otrubám (tedy vláknině) totiž vzniká brzy po konzumaci pocit sytosti.
Vyšší podíl vlákniny také pomáhá zpomalit trávení a vstřebávání živin, čímž se udržuje stabilnější hladina cukru v krvi.
Co se týká ceny, je bílá špaldová mouka levná, avšak celozrnná BIO špaldová mouka z ekologicky kontrolovaných zemědělských lokalit, se zachováním všech důležitých nutričních látek, je poměrně dražší.
Archivy
- Únor 2025
- Leden 2025
- Srpen 2024
- Červenec 2024
- Duben 2024
- Březen 2024
- Únor 2024
- Prosinec 2023
- Listopad 2023
- Říjen 2023
- Září 2023
- Červenec 2023
- Červen 2023
- Květen 2023
- Březen 2023
- Únor 2023
- Leden 2023
- Prosinec 2022
- Listopad 2022
- Říjen 2022
- Květen 2022
- Únor 2022
- Leden 2022
- Prosinec 2021
- Listopad 2021
- Říjen 2021
- Září 2021
- Srpen 2021
- Červenec 2021
- Květen 2021
- Duben 2021
- Březen 2021
- Leden 2021
- Prosinec 2020
- Listopad 2020
- Říjen 2020
- Září 2020
- Srpen 2020
- Červenec 2020
- Červen 2020
- Květen 2020
- Duben 2020
- Březen 2020
- Únor 2020
- Prosinec 2019
- Listopad 2019
- Říjen 2019
- Září 2019
- Srpen 2019
- Červenec 2019
- Duben 2019
- Únor 2019
- Listopad 2018
- Září 2018
- Srpen 2018
- Červen 2018
- Březen 2018
- Prosinec 2017
- Září 2017
- Červenec 2017
- Duben 2017
- Prosinec 2016
Calendar
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |